KKTC’ de Limanlar Özelleştikten Sonra 24 Saat Aktif Olacak

KKTC’ de denizyolu taşımacılığının son derece sıkıntılı bir döneme girdiği, bu tür ulaşım hatlarının özelleştirilerek, 24 saat açık tutulur hale getirileceği, iddiaları yayılmaya başladı. Bu sayede yeni hatların kurulacağı ve nakliye taşımacılığı yapılarak, Akdeniz’ de yeniden bir rekabetin ortaya çıkarılacağı ifade ediliyor.

Türkiye’ de hava yolu taşımacılığının yaygın bir hale getirilmesi, hava alanlarının inşası, gemi yoluyla taşımacılığı bitirme noktasında getirdi. KKTC’ de de bu durum söz konusu. İki ülke arasında imzalanacak olan ekonomik protokolde, bu konu ciddi bir şekilde ele alındı. Protokolde, deniz taşımacılığının giderek zayıfladığı, sorunun çözümünün özel teşebbüsleri devreye sokmak gerektiği vurgulandı. Bu sayede Türkiye üzerinden yeni bir hat kurulması, kurulacak bu hatla birlikte, Akdeniz’ de tekrar rekabetin canlandırılması hedefleniyor.

 girne-antik-limani-kirden-ve-utanctan-kurtuldu-1454.jpg

Girne Amerikan Üniversitesi Öğretim Görevlisi olan Kaptan Osman Eryaşar, deniz taşımacılığında ve limanlarda ciddi düzenlemeler yapılmasının altını çizdi. Özel işletmelerin bu noktada devreye girerek, sorunların çözüleceğini belirten Eryaşar, yeni hatların oluşturulacağına dair iddiaların olduğunu da belirtti. Bunun yanı sıra kaptan deniz taşımacılığına dair, birçok sorunu da gündeme getirdi.

Dört tarafı denizlerle çevrili olan Kıbrıs’ ta deniz taşımacılığı hayati rol oynuyor. Türkiye’ de, Adana, Gaziantep, Hatay gibi illere yapılan havaalanlarının, hava taşımacılığını geliştirdiğini, bu sayede deniz taşımacılığının dibe vurduğunu ifade eden Eryaşar, bu durumun değişmesini gerektiğini belirterek, ciddi adımların bir an önce atılması gerektiğini ifade etti. Türkiye üzerinden yeni hatların kurulması gerektiğini ve bu sayede deniz taşımacılığının yeniden hareketlenmesi gerektiğini belirten Eryaşar, bu durumun ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu vurguladı.

Veriler ışığı altında değerlendirme yapmanın bizleri sağlıklı sonuçlara götüreceğini ifade eden Eryaşar, veriler deniz taşımacılığının bittiği söylüyor, bu durumu düzeltmek için devlet imkânlarını seferber etmektense, özel teşebbüsün bütün dinamizminden yararlanmalıyız diyerek özel sektörün bu noktada önünün açılması gerektiğini belirtiyor. Protokolde yer alan maddelerin hayata girmesiyle birlikte, yeniden rekabet düzeyinin artacağını belirten Eryaşar, bu durumun ekonomiye çok ciddi katkı sağlayacağının altını da özellikle çiziyor.