Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Özelleştirme Dönemi Başladı
Son dönemde Türkiye ile KKTC arasında imzalanan Mali Protokol, birçok alanda radikal değişiklikleri ön görüyor. Bütçe disiplinine önem verilen bu anlaşmada, kamuya alınacak olan işçi sayısında da, önceki yıl baz alınıyor. Bakanlıkların değişen hükümetlerle birlikte yerlerinin değişmemesi için, yasal düzenlemeler yapılacak ve bu tür durumlar kontrol altına alınacak.
Özelleştirme konusunda ise, limanların tamamı özel teşebbüse devredilecek. Bunun yanı sıra, telefon ve haberleşme hizmetleri de özelleştirme kapsamı içerisine girecek. Hala hazırda işleyişine devam eden KIB-TEK ise, kendi içerisinde ayrıştırılarak şirketlere bölünecek ve bu şekilde hizmet vermeye devam edecek.
Yerel yönetimler konusunda da bazı tedbirlerin alınması gündemde. Özellikle nüfusa dayalı bir yönetim sisteminden bahsediliyor. Bu bahis, sonucunda ortaya çıkacak yeni düzende, belediye sayısının azalması da gündemde tutuluyor. Belediye ölçekleri geniş tutulacak, hizmet alanları genişleyecek ve bu sayede belediye sayıları da azalmış olacak. Bu söz konusu tasarının ilk yerel seçimlerde uygulanması bekleniyor.
Reel sektör için Aralık 2018 sonrası hedef olarak gösteriliyor. Bu tarihten itibaren, özel sektörün tüm alanlarda önünün açılması hedefleniyor. Bunun için ise bazı tedbirler alındı, bu tedbirlerden bazıları arasında; Orta öğrenim sonrasında verilecek olan yükseköğrenimin kalitesinin arttırılarak, kalifiye elemanların yetişmesi, ülkede var olan turizm potansiyelinin daha etkin bir şekilde kullanılması, şehir içi ve şehirlerarası toplu taşıma ağının yaygınlaştırılması, tarım sektöründe rekabetin yeniden doğması için adımların atılması, iş ve yatırım yapmanın önünde yer alan engellerin kaldırılması, yatırımların daha çok olması için, teşvik sisteminin geliştirilmesi, meslek edindirmeye yönelik atılacak adımlarla, istihdamın genişletilmesine yönelik çalışmaların arttırılması, yer alıyor.